New car park seen as bold, beautiful and functional

Please photograph opening of carpark, will need to be there for approx one hour in total for ceremony etc.CEREMONY CANCELLED.  Also grab some pictures inside the club, of the sports centre in particular, and please place pics in the features desk. Pictures:Jeff de Pasquale

Please photograph opening of carpark, will need to be there for approx one hour in total for ceremony etc.CEREMONY CANCELLED. Also grab some pictures inside the club, of the sports centre in particular, and please place pics in the features desk. Pictures:Jeff de Pasquale

Please photograph opening of carpark, will need to be there for approx one hour in total for ceremony etc.CEREMONY CANCELLED.  Also grab some pictures inside the club, of the sports centre in particular, and please place pics in the features desk. Pictures:Jeff de Pasquale

Please photograph opening of carpark, will need to be there for approx one hour in total for ceremony etc.CEREMONY CANCELLED. Also grab some pictures inside the club, of the sports centre in particular, and please place pics in the features desk. Pictures:Jeff de Pasquale

NOT only is the car park going to provide great convenience for the club's patrons but it has also been created with aesthetic appeal in mind.

Wood and Day Partnership Architects director Brian Wood said the development is a high-quality contemporary building, using forms and external finishes to fit in with and enhance the existing look of the club and surrounds.

"This building is certainly not an ordinary multi-storey car park," he said. "Every effort has been made to ensure the aesthetic presentation of the new building will make a positive contribution to the local built environment and will be visually sympathetic to and compatible with existing buildings on the site."

He said the car park development would incorporate other important design features:

■ It is externally screened by a tensioned, shimmering stainless-steel mesh as a security provision and to mask the appearance of parked cars during the day and at night it will provide a screen on which to project changing artificial up-lighting effects.

■ Parking on the upper roof level is brightly lit internally both day and night and incorporates dedicated pedestrian pathways, a central access point to the club at each level to minimise walking and an electronic numbering display indicating available parking spaces at each level.

■ The club entry lobbies at each level of the building lead to an elevated, enclosed and airconditioned pedestrian bridge giving access between the car park and the club. The bridge features a frameless glass window wall looking out on Hoxton Park Road and presents patrons with an attractive introduction to the club.

■ Accessible lifts are at each end of the pedestrian bridge to ensure all levels of the car park and the club are fully accessible. Escalators, or on-grade access, are provided on all levels of both buildings.

■ The Hoxton Park Road frontage has had a complete make-over and expansion of the existing landscaping and water pond, enhanced by a large water-jet fountain and attractive new pylon signage at both the Hoxton Park Road and Joadja Road frontages to emphasise the presence of the club facilities.

"The design promotes an efficient use of energy and a sensitive approach towards passive ecologically sustainable design," Mr Wood said. "The new facility will greatly improve the levels of comfort, safety and convenience for members and visitors to the Liverpool Catholic Club and it represents the latest milestone within the ever-expanding development vision of the club."

Smartphone
Tablet - Narrow
Tablet - Wide
Desktop